Секој жител на земјава годишно создава повеќе од 400 килограми отпад. Од Град Скопје тврдат дека во изминатава година и пол се исчистени 300 депонии. Еко-активистите бараат подигнување на свеста на граѓаните, но и поголема ажурност од надлежните.

Доматите, пиперката, зелката, краставицата, и друг вид на зеленчук кој имаат т.н. плиток корен, долг до 40 центиметри се загадени, покажуваат истражувањата на плодовите кои ги направила невладината организација Вила Зора.

Дали оваа Влада е свесна за застрашувачките анализи на последиците од загадување на воздухот? Дали има намера да ги промени поразителните бројки на земјава, која се наоѓа до години на врвот во светските листи по загадување на воздухот, какви мерки презема овие пролетни месеци?

“Nëse i shihni vetëm të ardhurat nga tatimet që lidhen me ambientin jetësor, do të vëreni që vetëm në vititn 2015 (rezultate më të reja nuk ka), ato janë për 16 herë më të mëdha se sa vlera e buxhetit që i është përcaktuar Ministrisë së Ambientit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor”, thonë ambientalistët.

Час по биологија на еден поинаков начин. Црви, инсекти и ракови, едни до други наредени на масата во Лабораторијата за анимална екологија и безрбетна фауна, ги пречекаа учениците од основното училиште „Живко Брајковски“ од Скопје.

Помало загадување и повеќе пари кај граѓаните – ова се главните очекувања на Владата од одлуката за намалување на ДДВ-то за парно греење од 18 на 5 проценти. Како една од клучните мерки во Планот за чист воздух, надежите се дека речиси 12 илјади домаќинства ќе се мотивираат повторно да се приклучат во централниот систем.

Студентите од Архитектонскиот факултет понудија решенија како да се подобрат јавните простори и квалитетот на животот на граѓаните во една од најатрактивните области за живеење во Скопје, Дебар Маало.

Видеото го изработи средношколецот Берат Ахметај од училиштето „Михајло Пупин“ - Скопје и го освои првото место на средношколскиот конкурс за најдобар медиумски производ „Изрази се преку медиумите“.

Фотоприказната ја изработија средношколките Сара Николова и Викторија Панова од училиштето „Кочо Рацин” - Велес и го освоија второто место на средношколскиот конкурс за најдобар медиумски производ „Изрази се преку медиумите“.

Фотоприказната ја изработи средношколката Вероника Кузмановска од училиштето „Мирче Ацев” - Прилеп и го освои третото место на средношколскиот конкурс за најдобар медиумски производ „Изрази се преку медиумите“.

Мерењата на бучавата од сообраќајот кои беа направени на неколку локации во Битола и Скопје покажаа дека максималните измерени вредности се над дозволените ограничувања.

Мерењата на бучава на неколку локации во Скопје и во Битола, истакнаа професори од Технички факултет-Битола, покажале дека таа е над дозволениот максимум и предизвикува штети врз квалитетот на урбаниот живот.

Гости во Отвореното студио 1 на 1ТВ беа Цветанка Цветковска и Сара Цветановска од Институтот за биологија кои зборуваа за уредување на урбани градини на крововите на скопските згради и за кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.

Решенијата за справување со отпадот кои ги пренесуваат студентите се доволни за државните власти да се решат да посветат внимание на ова прашање и да понудат инвестирање во овие млади луѓе за да ги продолжат своите истражувања кои би биле од голема корист.

Државата е преплавена со најразлични видови на отпад, годишно се создава седумстоини илајди тони, од кои 90 проценти од нив заврушаат на дивите депонии.

Во Македонија годишно се собираат 700 илјади тони отпад од кои 90% завршуваат во дивите депонии. Професор од Машинскиот факултет вели најголемиот проблем е тоа што отпадот кој не се селектира не може ни да се рециклира.

Согорувањето на медицинскиот отпад во Дрисла е голема закана, комуналните претпријатија го собираат отпадот главно во градовите со камиони и од контејнери кои се стари и оштетени, голем дел од отпадот се расфрла на диви депонии, а рециклирањето го вршат само приватни компании.

Природата е најдобар лекар, таа во себе ги има најубавите и најкорисни билки, но и оние кои знаат да бидат отров наместо лек. Затоа мора внимателно да се собираат и користат различните видови растенија.

Основен предуслов за да се извршат промени во една земја, една заедница, едно општество во насока на одржлив развој е осознавањето и прифаќањето на принципите на одржливиот развој, на таа нова филозофија на живеење.

Ученици од основното училиште Коста Рацин, од средните општински училишта во Струмица и студенти од Универзитетот Гоце Делчев во Штип се вклучија во голема еко-акција во радовишкото село Јаргулица.

Во прекрасна атмосфера ученици, родители и наставници покажаа како со заедничка акција за многу кратко време може да се разубави училишниот двор на основното училиште „Јохан Хајнрих Песталоци“.

Мегаломанските идеи за градење на Водно не запираат иако стручњаците предупредуваат дека агресивната урбанизација предизвикува свлечишта опасни за животот на граѓаните, ја уништува природата во планината и ја менува климата во Скопје.

Ако го вреднуваме квалитетот на услугите на јавните претпријатија според употребата на современите технологии, тие би добиле единица или преодна оценка двојка.

На влезот на парк шумата Гази Баба не можат да се прочитаат препораките за тоа како треба посетителите однесуваат, затоа што информативната табла е уништена.

Се поголемата урбанизација, најавите за нови мега проекти и развојот на индустријата оставаат впечаток дека во Македонија животната средина и одржливиот развој не се приоритет.

Сè повеќе на глобално ниво се укажува на тоа дека ситуацијата во градовите мора да се промени до тој степен што мора да се редефинираат принципите на урбаниот развиток.

Изминаа десет години откако студентите и архитектите од „Прва архи бригада“го организираа Првото Архитектонско Востание во знак на протест против изградба на црква на плоштадот „Македонија“ во Скопје.

На само неколку чекори од битолското село Meгленци, низ 6.000 метри квадратни се протега истоимената депонија. До првата европска членка Мегленци ја делат неколку километри, но според стандардите, уште светлосни години.

Општината Центар и покрај мораториумот на урбанистичките планови има најголем број издадени одобренија за градба, што само го покажува интересот на градежните компании за инвестирање во овој дел од градот.

Контрадикторни политики водат Владата и локалната самоуправа бидејќи од една страна декларираат борба против загадувањето, а од друга страна поттикнуваат изградба на големи деловно-станбени објекти кои ќе го блокираат нормалното струење на воздухот и ќе го зголемат сообраќајниот хаос во главниот град.

За сликовото да се прикаже како би изгледал просторот на паркингот пред Холидеј Ин доколку се реализираат урбанистички планови кои беа под мораториум, а за кои Уставниот суд ја укина одлуката, на социјалните мрежи се појави слика на која може да се види колкаво „чудовиште“ треба да се гради во централното градско подрачје.

Граѓанската платформа „Здравје пред профит во Центар“ на својата страница на „Фејсбук“ објави макета за која вели дека ги претставува шеесеткатниците што треба да бидат изградени на паркингот кај хотелот „Холидеј ин“.

Граѓанската платформа „Здравје пред профит во Центар“ на својата страница на „Фејсбук“ објави макета за која вели дека ги претставува шеесеткатниците што треба да бидат изградени на паркингот кај хотелот „Холидеј ин“.

Aрхитекти, урбанисти, планери кажаа во какво Скопје сакаат да живеат, потенцирајќи дека овој град има шанса да се спаси само со заедничко и правилно дејствување.

Една битка е изгубена но борбата продолжува рече претседателката на општина Центар Јана Белчева по одлуката на Уставниот суд за времено запирање на мораториумот што го воведе општината за 31 Детален урбанистички план.

Граѓанската платформа „Здравје пред профит во Центар“ на својата страница на „Фејсбук“ објави макета за која вели дека ги претставува шеесеткатниците што треба да бидат изградени на паркингот кај хотелот „Холидеј ин“.

Со одлуката за времeно стопирање на мораториумот за градба, Уставниот суд одново ја вaрати надежтта кај градежните магнати да дојдат, побараат и добијат градежни дозволи за стопираните мега градби, хотели и станбени објекти наместо паркови.

Општините и деталните урбанистички планови онака како што се изготвени не обезбедуваaт квалитетни мерки за урбано безбедно живеење, а општините се правдаат дека се финансираат со издавање на градежните дозволи за станбени згради.

Граѓанската иницијатива „Здравје пред профит“ во партнерство со „Институтот за комуникациски студии“ (ИКС) денеска со почеток од 14 часот во хотелот „Холидеј Ин“ го одржаа форумот насловен „Шанса за Скопје: Во каков град сакаме да живееме“. 

Утре, 21-ви март (четврток) во хотелот Холидеј Ин со почеток во 14.00 часот, Граѓанската иницијатива Здравје пред профит во партнерство со Институтот за комуникациски студии (ИКС), ќе одржи форум: „Шанса за Скопје: Во каков град сакаме да живееме“.

Воодушевување, учење и рекреација. Вака изгледаше претпладнето на група деца на десетгодишна возраст, кои на работилница во Ботаничката градина во Гази Баба можеа одблизу да научат како се садат растенија и какво е нивното значење за луѓето.

Sipas të dhënave zyrtare, në Maqedoninë e Veriut ekzistojnë 54 deponi komunale, jo të standardizuara dhe rreth 400 mini-deponi të egra. Organizatat joqeveritare alarmojnë që numri i mini-deponive të egra në vendin tonë arrin deri në 1 mijë. Me këtë shkrim, gazeta KOHA i bashkëngjitet fushatës nga interesi publik për ambientin jetësor më të mirë “Mos injoro! Reago!”

Фадиљ Амети веќе 50 години живее во Топанско Поле, но во минатото градењето не било толку интензивно, па поради тоа ова место било почисто и позелено за разлика од сега.

Слушнете ги проблемите во просторното планирање кои ги посочуваат граѓаните и решенијата за одржливи градови кои ги нудат архитектот Стефан Лазаревски и професорот на Техничкиот факултет во Битола Никола Крстаноски во радио емисијата „Стадион“.

Една третина од Македонија живее во еден град. Се внимава ли на густината на населението при планирање и изградба на нови живеалишта.

Иако граѓаните се повеќе еколошки свесни, а јавните институции ги препознаваат еколошките прашања како актуелни, проблемите од животната средина не се решаваат стратешки.

Енергетиката е еден од најголемите загадувачи на животната средина, градовите се претворени во хомогена смеса од многу комплексни загадувачи и состојбата не се подобрува поради немањето соодветна инфраструктура.

Енергетиката е еден од најголемите загадувачи на животната средина, градовите се претворени во хомогена смеса од многу комплексни загадувачи и состојбата не се подобрува поради немањето соодветна инфраструктура.

Институтот за комуникациски студии во соработка со „Нова Македонија“ и повеќе институции ја започнува кампањата од јавен интерес за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.

Енергетиката е еден од најголемите загадувачи на животната средина, градовите се претворени во хомогена смеса од многу комплексни загадувачи и состојбата не се подобрува поради немањето соодветна инфраструктура.

Енергетиката е еден од најголемите загадувачи на животната средина, градовите се претворени во хомогена смеса од многу комплексни загадувачи и состојбата не се подобрува поради немањето соодветна инфраструктура.

Информации

logo-footer1.png

iks logo footer

© 2019, Институт за комуникациски студии

Контакт инфо

+389 2 30 90 004       info@iks.edu.mk

Пребарај