Стотина извидници ја запознаа природата преку игри и забава, но во исто време учат како да ја чуваат и почитуваат. Традиционалната извидничка акција „Пролетни бакнежи, прегратки 2019" беше организирана од Првиот скопски извиднички одред, во рамките на кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.
Новинарка: Светлана Божиновска
Снимател: Борис Каески
Монтажер: Ристо Душковски