Оној што ќе троши или произведува повеќе јаглеродни оксиди, ќе плаќа повеќе, предлага универзитетскиот професор и поранешен министер за финансии Никола Поповски во излагањето на конференцијата „Климатскa акција: Да се спречува и да се лекува“. Институтот за комуникациски студии ја организираше конференцијата како дел од кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.