На седницата на Советот за безбедност во средината на декември, ќе бидат поканети претставници на граѓански организации да предложат мерки за заштита на животната средина и справување со загадувањето, најави претседателот Стево Пендаровски во обраќањето на конференцијата „Климатскa акција: Да се спречува и да се лекува“. Институтот за комуникациски студии ја организираше конференцијата како дел од кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.